ÚJ!   Elindult a HRP Azure videó tréning sorozata! További információk

Tiger Bridge – a helyi fájlszerver kiterjesztése a felhőbe

Azure ISV - Silicon - Tiger Bridge

A digitális adatok költséghatékony, jól skálázható és biztonságos tárolása, illetve archiválása az egyik legnagyobb kihívás az IT üzemeltetők számára. A helyben felállított tároló és archiváló rendszer nagy hátránya, hogy jelentős kezdeti beruházást igényel, költséges a későbbi bővítése, karbantartása, illetve az üzemeltetéséhez megfelelő helyi kompetencia szükséges. A vállalatok nagy része – mérettől függetlenül – éppen ezért választ különféle felhő-alapú tárolási megoldásokat, amelyekre jellemző, hogy jól tervezhető, alacsony az éves költségük, rugalmasan lehet a tárhelyüket bővíteni és nincs szükség emberi erőforrásra, illetve kompetenciára az üzemeltetésükhöz és karbantartásukhoz.

A felhőből elérhető tároló megoldások a hagyományos fájlrendszerekhez képest teljesen eltérő módon tárolják az adatokat, amely azt eredményezi, hogy sem a felhasználók, sem az alkalmazások nem képesek ezeket tradicionális módon kezelni. Szükség van egy megoldásra, amely a két „világ” között átjárást biztosítva kiterjeszti a helyi tároló rendszert a felhő irányába, így egybefüggő, jól skálázható tárhelyet kínál a vállalat munkatársainak és alkalmazásainak.

A fent bemutatott problémára nyújt műszaki megoldást a Tiger Bridge, amely egy szabály-alapú adatéletciklus kezelő szoftver. A Tiger Bridge segítségével a meglévő tárolókapacitás kiterjeszthető felhős technológiák, más helyi tárolórendszerek, vagy szalagos tárolók irányába, így a vállalat megszokott munkafolyamatain nem kell változtatni az új technológia bevezetésekor.

Hogyan működik?

Az adminisztrátor által beállított szabályok meghatározzák, hogy az egyes fájlokkal mikor és mi történjen. A fájlok bizonyos időtartam elteltével másolásra, illetve később archiválásra kerülhetnek a céltárhelyre. Beállítható az is, hogy miután az adatok a céltárhelyre kerültek, bizonyos idő után a helyi tárolón a Tiger Bridge helyet szabadítson fel azáltal, hogy a céltárhelyen lévő fájlok helyi megfelelőjének adattartalmát törli, ezáltal a fájl a Tiger Bridge szemszögéből offline státuszba kerül.

A helyi adattárolón az eredeti fájlból egy úgynevezett töredék (stub) fájl marad meg, amely tartalmazza az eredeti fájl összes leíró információját (pl. fájlmérete, fájl keletkezésének / módosításának időpontja, fájl / dokumentum szerzője / AD jogosultságok stb.). Ennek köszönhető az, hogy az alkalmazások és a felhasználók a Tiger Bridge hely felszabadítása után is úgy látják az adott fájlt, mintha az a helyi adattárolón lenne, miközben az tényleges területet helyben már nem foglal.

A Tiger Bridge automatikusan gondoskodik arról a háttérben, hogy az adott offline fájlt a hozzáférés pillanatában visszatöltse a céltárolóról a helyi adattárolóra, így az a továbbiakban a szokásos módon válik elérhetővé. Ezáltal sem az alkalmazásoknak, sem a felhasználóknak nincs tudomásuk a fájlok tényleges helyéről, azokhoz bármikor hozzáférhetnek az adminisztrátor közbelépése nélkül.

Azure ISV - Silicon - Tiger Bridge - Azure

Több szerverrel is működhet ez?

A válaszunk: igen! Több helyszínen működő, közös adatokkal dolgozó fájlszerverekre telepített Tiger Bridge-k esetén a fájlszerverek adatállománya között a szinkront a Tiger Bridge a felhő tárolón keresztül biztosítja, így elősegíti a szerverekhez csatlakozó alkalmazások és felhasználók közti együttműködést.

Biztos bonyolult a használata…

A legkevésbé sem! A Tiger Bridge bevezetéséhez nincs szükség leállásra, a telepítése után az alkalmazások változatlanul futnak a korábbi munkafolyamatokkal, és a felhasználók is a megszokott módon érik el az adataikat. A Tiger Bridge adminisztrátori felülete nagyon könnyen átlátható, kezelése magától értetődő az informatikában kevésbé jártas felhasználók számára is.
Azure ISV - Silicon - Tiger Bridge - Azure, cloud, felhő

A Tiger Bridge és a Microsoft Azure

A Tiger Bridge megoldása, a Microsoft Azure Blob storage Hot, Cool és Archive rétegeit használja ki. A megoldás egyik fontos integrációja az Azure Blob tároló támogatása. A Tiger Bridge képes a lokális tárolót a felhő felé kiterjeszteni olyan módon, hogy abból az alkalmazások és felhasználók nem érzékelnek semmit. Az Archive integráció lényege, hogy a helyi infrastruktúrán futó Tiger Bridge képes arra is, hogy az adatokat a Hot vagy Cool rétegekből az Archive rétegbe mozgassa.

Kiknek ajánljuk?

KKV-nak

A KKV speciális eset az adattárolás területén: legtöbbször emberileg már nehezen kezelhető mennyiségű fájllal dolgoznak, így szükségük van policy-alapú adatkezelő megoldásra. A Tiger Bridge + Azure Blob Storage a KKV-knak jó és költséghatékony backup megoldás, ahol a Bridge gondoskodik a fájlok automatikus mozgatásáról a helyi tároló és a felhő között, míg az Azure blob storage gondoskodik az adatbiztonságról, rendelkezésre állásról. Ezzel a megoldással nincs szükség új hardvert bevezetni, fenntartani, hűtésről, áramellátásról, támogatásról (support) gondoskodni, illetve nem szükséges hozzá komoly IT kompetencia. A Bridge képes kiterjeszteni a Veeam által nyújtott biztonsági mentést a felhőbe Veeam Enterprise licenc nélkül.

Nagyvállalatoknak

A nagyvállatok hatalmas tárhelyeinek - ha lehet - még fontosabb a költséghatékony, biztonságos kiterjesztés a felhőbe. Már csak azzal hatalmas költségeket spórolhatunk meg, hogy az SSD réteg bővítése helyett policy-alapú adatkezelő megoldás gondoskodik arról, hogy az SSD rétegen csak a gyakran használt fájlok foglaljanak helyet, a többi a felhőben legyen. A nagy adatmennyiséget a felhőbe replikálva az adatok rendelkezésre állnak ahhoz, hogy az Azure-ban analitikákat futtassunk rajtuk. Amennyiben több telephellyel rendelkezünk a fájlszervereket – a felhőn keresztül - szinkronizálni lehet. Mindehhez nem szükséges új hardvereket üzembe helyezni, így a hozzátartozó feladatokkal és költségekkel sem kell számolni.

Felkeltette az érdeklődését a Tiger Bridge?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!