ÚJ!   Elindult a HRP Azure videó tréning sorozata! További információk

Élet a Microsoft Windows Server és SQL Server 2008 után

Gyakran hallani, olvasni, mennyire felgyorsult a technológiák fejlődése, átalakulása, mégis meglepődünk rajta, amikor személyesen is tanúi vagyunk egy ilyen változásnak.

2020. január 14-e a legtöbb ember számára csak egy egyszerű keddi nap volt, viszont mérföldkőnek számított minden cég számára, ahol a Microsoft népszerű termékeinek egyikét, a Microsoft Server 2008-at, vagy az SQL Server 2008-at használják. A korábbi bejelentésnek és a tervezett időzítésnek megfelelően ezen a napon szűnt meg a két termék hivatalos támogatása. Innentől kezdve a Microsoft nem frissíti a szoftvereket, ezért azok fokozottan ki lesznek téve a kibertámadásoknak. A sérülékenységek növekedése veszélyezteti a tárolt személyes adatokat, így a támogatás nélküli szoftverek compliance / GDPR problémákat is felvetnek.

A Server 2008 és az SQL Server 2008 rendkívül fontosak voltak a Microsoft számára, hiszen olyan fontos mérföldkövek köthetők hozzájuk, mint az áttérés a 32 bitesről a 64 bites rendszerre, vagy a szerver virtualizáció. Ha ezeknek a szoftvereknek a támogatása most meg is szűnik, természetesen a Microsoft korszerűbb, továbbfejlesztett szolgáltatásai biztosítják a folyamatosságot.

Windows Server 2009 Azure

Meghosszabbított élettartam

A Microsoft régóta készül a Windows Server 2008 és SQL Server 2008 termékek leváltására, amit már évekkel ezelőtt, nyilvánosan be is jelentett. A jövőt egyértelműen egy XXI. századi felhős és hibrid szolgáltatásokban látja a szoftvercég, ugyanakkor segítséget kíván nyújtani azoknak a vállalatoknak is, melyek nem tudják a munkaterhelést egyik napról a másikra a felhőbe áthelyezni.

A megfelelő szerződéssel rendelkező ügyfelek az Extended Security Update szolgáltatásra előfizetve még három évig működtethetik régi szoftvereiket. Ugyanakkor miközben ez a megoldás jelentős költséggel jár, valójában csak a végleges megoldás halasztása, hosszabb távon nem jelent igazi megoldást.

Jobb helyzetben vannak, akik még nem tudnak költözni, de már döntöttek a felhős migráció mellett.  Ők az Azure portálon keresztül, ingyen kapják meg az Extended Security Update támogatást, aminek köszönhetően további 3 éven át működtethetők az érintett szoftvereket futtató telepített szerverek. Ez a szolgáltatás biztosítja a lehetőséget, hogy az érintett cégek később biztonsággal migrálhassák szoftvereiket az Azure-ra.

SQL Server 2009 Azure

Amiért megéri az Azure-ra váltani

Bár akadnak esetek, amikor továbbra is a telepített szerver a megoldás – ehhez a Windows Server 2019-et ajánljuk-, jól látszik, hogy a felhőben működő virtuális szervereké a jövő.

Az átköltözés az Azure-ra jól érzékelhető előnyökkel jár:

ÖSSZEGZÉS

A Windows Server 2008 és SQL Server 2008 támogatásának megszűnése egyben új korszakot jelent a Microsoft és természetesen a felhasználók életében. Akik az Azure-ra költöztetik és virtualizálják szervereiket, a nagyobb rugalmasság a megnövekedett átláthatóság mellett jelentős megtakarításra is számíthatnak.