ÚJ!   Elindult a HRP Azure videó tréning sorozata! További információk

A Microsoft Azure és versenytársai

Gigászok harca. Leginkább így jellemezhető a piacot domináló 3 nagy szereplő, az Amazon Web Services (AWS), a Microsoft Azure és a Google Cloud Platform (GCP) küzdelme a public cloud computing szolgáltatók vezető helyéért. A tét óriási, hiszen a nyilvános felhőszolgáltatások iránti igény óriási, és a következő években még az eddiginél is nagyobb növekedés várható.

Az AWS 2002-ben, elsőként jelent meg a piacon és egészen 2008-ig, a Google Cloud Platform indulásáig egyedül uralta a piacot. A Microsoft ugyan látszólag későn, csak 2010-ben indította el Azure szolgáltatását, viszont élvezte a későn jöttek előnyeit: tanult az elődök hibáiból, hamarabb túlesett a gyermekbetegségeken, és gyorsabban tudott növekedni.

Az AWS, az Azure és a GCP sok szempontból hasonló szolgáltatásokat kínálnak ügyfeleiknek. A valódi eltérések leginkább csak a konkrét igények megfogalmazásakor, illetve a használat során válnak hangsúlyossá.

Azure Régiók, Zónák

Elérhetőség: egy pont az Azure-nak

Azure mögött a Microsoft áll, annak minden tudásával, lehetőségével, támogatásával. Ennek is köszönhető, hogy a platform világszerte 55 régióban, vagyis több helyen érhető el, mint versenytársai együttvéve. Ezek a régiók további 162 Availability Zone-ra  (rendelkezésre állási zónára) osztódnak. Az adatközpontok bármilyen kiesése esetén a legközelebbi zóna átveszi a szerepét. Ennek köszönhetően az Azure rendelkezésre állása elképesztően magas: 99,9%-os.

Hibrid felhő az Azure-tól

A felhőbe költözés során sok cégnek jelentenek akadályt régebbről örökölt szoftverei. Kevés cég képes ezeket hirtelen új, már a felhős környezethez alkalmazkodó alkalmazásokkal kiváltani, vagy mindent elölről kezdeni. Azok a cégek, ahol mindenképpen szükséges az örökölt (legacy) alkalmazások használata, a hibrid felhővel használatával  tarthatják meg régi, telepített rendszereiket, miközben élvezhetik a felhős rendszerek előnyeit.

A hibrid felhő kitűnő megoldás azoknak a cégeknek is, melyek mindenképpen szeretnék falaikon belül tartani  legérzékenyebb, legkényesebb adataikat.

Miközben az AWS figyelmen kívül hagyta ezt a területet, a Google Cloud (Anthos néven) csak 2019. tavaszán jelentette be hibrid megoldását, az Azure komoly tudással, tapasztalattal rendelkezik ezen a területen.

Azure Család

Az Azure és a Microsoft család

Nehéz ma olyan vállalatot találni, ahol ne használnának Microsoft alkalmazásokat. Az Azure minden más platformnál egyszerűbbé teszi a Windows, az SQL Server, az Exchange és a többi, sokak által használt Microsoft alkalmazás átköltöztetését a felhőbe.

Az online szolgáltatásokra koncentráló versenytársakkal szemben az Azure fontosnak tartja, hogy kiszolgálja a vállalati Microsoft platformokat is. Ennek része a Visual Studio és az Active Directory integrációja. Ez utóbbi belépést biztosít az Azure-ba és az Office 365-be is.

Az Azure nagyon vonzó a .NET fejlesztők számára is, mivel  alkalmazásaikat egyszerűen, gyorsan publikálhatják a platformon. Az Azure App Services, vagy a Cloud Sevices ebben szinte minden terhet levesz a vállunkról.

Az Azure a Microsoft Windows operációs rendszer mellett támogatja a Linuxot is, amivel megsokszorozza a felhasználási lehetőségeket.

Verseny az árakban

Nehéz helyzetben van, aki szeretné összehasonlítani a három platform árait. A nehézség oka, hogy a nyilvános felhőplatformok nagyon sokféle szolgáltatást kínálnak, de a legtöbb felhasználó csak ezek egy részét veszi igénybe. Érdemesebb a szolgáltatók árkalkurátorjait használni (AWS ide kattintva, Microsoft Azure ide kattintva, Google CP ide kattintva érhető el.)

A tényleges igényeket megadva hamar kiderül, hogy az árverseny győztese nagyon gyakran az Azure lesz. Akár 5-szörös is lehet az Azure előnye Windows Server, vagy SQL Server futtatásakor.

ÖSSZEGZÉS

A mondás szerint a puding próbája az evés. A nyilvános felhőplatformok esetében ez az ingyenes kipróbálás lehetőségét jelenti. Mielőtt egy ilyen, erőforrásigényes tesztelésbe belevágna, érdemes felidézni a következőket: