ÚJ!   Elindult a HRP Azure videó tréning sorozata! További információk

Hogyan demokratizálja az Azure a mesterséges intelligencia alkalmazását?

Ha 100 év múlva megvizsgálják mik voltak az évtized elejének leggyakrabban említett tudományos kifejezései, a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence – AI) biztosan köztük lesz.

Bár a fogalom jelentése közel sem egyértelmű – a természetes viselkedést szimuláló programtól kezdve a tanulni képes gépen át a környezeti hatásokra önállóan válaszoló gépig sok mindent sorolunk ma ide – , mégis jól érezhető, hogy ma a fejlődést számos területen  meghatározza az AI.

Az Azure és a mesterséges intelligencia

Az Azure AI nem egyetlen megoldás, hanem olyan szolgáltatások együttese, ami a Microsoft több évtizedes kutatásain, fejlesztésein alapul. Ezek olyan alapvető területeket érintenek, mint a vizuális érzékelés, a beszédfeldolgozás és az egyedi igényekhez szabott gépi tanulás.

A Microsoft az Azure segítségével demokratizálja a mesterséges intelligenciát, ennek következtében az Azure felhasználói ugyanazokhoz az eszközökhöz, forrásokhoz férnek hozzá, mint a Microsoft fejlesztői. Míg korábban csak a legnagyobb cégek voltak képesek AI alkalmazásokat készíteni, az Azure cloud platformon keresztül ma bármelyik felhasználó olyan AI-képességekhez férhet hozzá, mint az Xbox, a HoloLens, a Bing, vagy az Office 365 fejlesztői.

Az Azure AI az alábbi területeken támogatja a szervezeteket:

Példák az Azure AI alkalmazására

Arcfelismerés

Az Azure Face API arcfelismerő alkalmazás használatával gyorsan detektálható, azonosítható, hitelesíthető és elemezhető bármilyen arc. Az alkalmazás képes az arcok párosítására, a jellegzetes tulajdonságok felismerésére és ezek alapján csoportok kialakítására.

Űrlapfelismerés

Az alkalmazás emberi beavatkozás nélkül, gyorsan nyer ki adatokat az űrlapokból, majd alakítja át és rendezi azokat a megadott formátumba. Az AI-támogatta űrlapfelismerés révén rengeteg aprólékos munka takarítható meg.

Kézírás-elemzés

A kézzel írt jegyzetek, feljegyzések eddig megoldhatatlan nehézséget okoztak a dokumentumok feldolgozásában. Az Azure Computer Vision API interfész használatával akár egy lefotózott jegyzet, táblázat, táblára írt szöveg, vagy bármi más kézzel írt szöveg digitális dokumentummá alakítható. Az interfész képes felismerni, kivonatolni, reprodukálni bármilyen szöveget.

Nyelvi fordítás

A globális üzlet egyik legnagyobb akadálya a használt nyelvek sokasága. A Translator Text API nem egyszerűen csak lefordítja a szövegeket, de képes különböző abc-ket, vagy akár nyelvjárásokat is kezelni, felismeri a japán, kínai, arab szövegeket, a fordítás mellett képes ezekből latin betűs átiratot készíteni (és fordítva). Az API különböző appokba, webhelyekbe, eszközökbe integrálható, ahol több, mint 60 nyelven képes többnyelvű felhasználói élményt nyújtani.

ÖSSZEGZÉS

A felsorolt példák is jól mutatják, hogy a mesterséges intelligencia egyre több területen jelenik meg, jelentősége a következő években tovább növekszik majd. Az Azure platform révén most azok is alkalmazni tudják appjukban, weboldalaikon, vagy eszközeikben a mesterséges intelligenciát, akik eddig kimaradtak az AI-forradalomból.