ÚJ!   Elindult a HRP Azure videó tréning sorozata! További információk

Microsoft Azure a bankszektorban

A digitális transzformáció nehéz helyzet elé állítja a bankokat. A hagyományosan konzervatív – a régebbi, de bevált megoldásokhoz ragaszkodó – pénzintézetektől a felhasználók a nemzetközi online szolgáltatóknál megszokott ügyfélélményt várják.

Közben a régi, öröklött technológiák ballasztját nem hordozó, szabadon mozgó fintech cégek elképesztő tempót diktálnak a szolgáltatások fejlesztésében. Bár jól látszik, hogy felhős megoldások egyre gyorsuló fejlődése, a drasztikusan bővülő speciális igényeket is kielégítő szolgáltatásokkal szemben nem lehet versenyben maradni „szegregált”/földi környezetet használva. Még is, bankok nem tudnak az egyik pillanatról a másikra elszakadni helyben telepített rendszereiktől.

Ebben a nehéz, kiélezett helyzetben ideális megoldás a pénzügyi szolgáltatók számára az Azure, ami felhős erőforrásokkal egészíti ki a telepített banki szoftvereket. Az Azure segítségével növelhető a felhasználói élmény, optimalizálható a kockázatmenedzsment és egyszerűsödik a jogszabályi megfelelés is.

Banki környezetet kiszolgáló rendszerek első és legfontosabb célja a biztonság. Ez magában foglalja a jogszabályok, IT szabályrendszerek, országos törvények és nem utolsó sorban a technikailag naprakész- és maximális IT biztonságot. Az évek folyamán az Azure egyre többször bizonyítja hogy mind a külső, mind a belső támadások ellen fel van vértezve a szükséges teljesítménnyel; a biztonsági szolgáltatások rapid bővülésével; és a Microsoft Mérnöki csapatának hozzáértő folyamatos támogatásával az azonnali támadások és technikai hibák elhárítására.

A témához kapcsolódó esettanulmányok, sikersztorik megtekintéséhez kattintson ide.

bankszektor azure

Megbízható, decentralizált kapcsolat

A bankoknál és más pénzintézeteknél gyakran felmerülő igény,  hogy megbízható információmegosztó környezetet hozzanak létre anélkül, hogy ehhez a hagyományos eljárást alkalmazva központi adatbázist kelljen kialakítani.

A DLT (distributed ledger technology) alkalmazásával az együttműködő bankok egy olyan, decentralizált rendszert hozhatnak létre, ami hatékonyabb, kevésbé van kitéve a támadásoknak, új platformként szolgál, ahol innovatív struktúrák implementálhatók olyan hagyományos kihívások megoldására, mint az adatvédelem, a sebesség és a költségek kezelése.

Az Azure szolgáltatása ebben az esetben virtuális gépként működik, amin létrehozható egy hatékony privát Ethereum PoA blokklánc. Ezen valamennyi érintett bank kialakíthatja a maga csomópontját, így teljes mértékben megvalósulhat a megbízható információátadás környezete

bankszektor azure

Csalások ellen az Azure AI képességeivel

A bankoknak évről évre nagyobb anyagi- és reputációveszteséget okoznak a csalások. Az online bankolás általánossá válása megsokszorozta a csalási kísérletek számát. A hagyományos csalás-detektáló rendszerek nem nyújtanak kellő védelmet, mivel ezek a munkameneteket és a tranzakciókat figyelve statikus, előre konfigurált modelleket alkalmazva próbálják kiszűrni a normálistól eltérő viselkedést. A statikus rendszerek beállításainak szigorításával egyre több “hamis pozitív” jelzés keletkezik, vagyis az ügyfelek szabályos viselkedését észleli a rendszer veszélyesnek. Ez amellett, hogy tovább csökkenti a valós csalások észlelésének az valószínűségét, feleslegesen frusztrálja a felhasználókat, csökkenti az ügyfélélményt.

Az Azure AI platform, az Azure AI szolgáltatások, a produktivitást támogató eszközök segítségével felgyorsítható a tranzakciók monitorozása és drasztikusan csökkenthetők a hamis pozitív és hamis negatív jelzések.A Microsoft Fraud Detection Modul-ja azoknak a bankoknak nyújt megoldást, melyek üzleti folyamataikban már a SaaS modellt alkalmazzák.

Az Azure Machine Learning megoldását alkalmazva

ÖSSZEGZÉS

Írásunkban csak egy rövid bepillantást tudtunk adni az Azure banki alkalmazásának lehetőségeiről. Reméljük, sikerült rávilágítani, hogy a hagyományos rendszerekkel ma már nem lehet kiszolgálni a jelenlegi és a jövőbeli igényeket. Az Azure olyan rugalmas megoldásokat kínál, melyek segítségével valóban megvalósítható a digitális transzformáció.